Cine Sunt?
Aveam opt ani când tatăl meu m-a întrebat dacă aș vrea să încerc să joc tenis. L-am întrebat “Ce este tenisul?” iar el mi-a spus că este cel mai frumos sport și avea dreptate.
Tenisul este unul dintre cele mai frumoase sporturi din câte există. Tenisul te pregătește pentru viață. Pe terenul de tenis ești singur și te confrunți direct cu sinele tău. Tenisul te învață să faci față propriilor tale emoții. Prin meciurile pe care le joci începi să te cunoști pe tine însuți. La început nu conștientizezi. Pe parcurs începi să realizezi însă îți este greu să accepți că ești tu acea persoană iar ulterior începi să accepți ceea ce ești.
Am început tenisul in Complexul Stunțesc Tei sub îndrumarea domnului antrenor Tudor Onofruciuc. M-am antrenat la dânsul timp pentru 1 an de zile după care tatăl meu a simțit că am nevoie de mai mult. S-a interesat despre cluburile din București și am ajuns la Clubul Sportiv Progresul, pe mâna regretatului domnului antrenor Marinel Bondoc. Un antrenor extraordinar cu o experiență deosebită. Îmi aduc aminte cum domnul Bondoc mă punea să bat la perete ore înșir. Atât de mult m-a ajutat acest lucru. După încă un an de antrenamente îmi doream să joc turnee deoarece aproape toți colegii mei jucau turnee. Domnul Bondoc spunea că ar vrea să nu încep momentan. Își dorea să mă mai pregatească. Îmi aduc aminte că la un moment dat tatăl meu a reușit să mă introducă într-un turneu de tenis deși nu aveam legitimație. Arbitrul principal a spus că mă lasă să joc și mă va lăsa să intru în calificări. Surpriza a fost mare când am reușit să câștig calificările și să intru pe tabloul principal. Arbitrul principal a spus că mă va pune să joc cu favoritul 1 deorece voia să pierd fiindcă eu nu aveam legitimație (era vremea când se puteau face astfel de lucruri). Doar că am reușit să mai produc și a doua surpriză învingându-l și pe favoritul 1. În acel moment arbitrul a spus că îi pare rău dar nu mă poate lăsa să continui așa că a trebuit să cedez scorul de învingător adversarului pe care l-am învins. Îmi aduc aminte că a doua zi arbitrul l-a sunat pe domnul Bondoc și i-a spus că nu e normal ca eu să nu am legitimație în condițile în care joc foarte bine. În urma convorbirii telefonice domnul Bondoc a venit la antrenament și mi-a cerut să aduc certificatul de naștere și două poze. Știu că n-a făcut-o fiindcă l-a certat domnul arbitru, căruia nu vreau să-i dau numele, ci pentru că și el a simțit asta.
Primul turneu la care am jucat oficial, cu legitimație, a fost la Clubul Sportiv Steaua. Surpriză din nou, am ajuns în finală și am fost învins de Alexandru Lucanu. Un jucător extrem de bun și talentat cu niște abilități extraordinare. A fost un meci foarte amuzant deoarece îmi aduc aminte cum tatăl meu îmi spunea mereu să-i dau pe dreapta iar eu trimiteam mingea pe forehand, el fiind stângaci.
Cu toatea astea, clubul Progresul, era extrem de renumit și foarte mulți sportivi veneau aici iar domnul Bondoc gestiona din ce în ce mai greu toți sportivii, motiv pentru care tatăl meu, după aproape doi ani, după ce l-a cunoscut pe domnul profesor Alexandru Ghiță m-a mutat la Tenis Club Karina. De la domnul profesor Alexandru Ghiță am învățat multe lucruri despre tenis dar mai ales despre viață. A fost antrenorul care m-a motivat cel mai mult. Domnul Profesor Alexandru Ghiță are un har deosebit care se armonizează superb cu meseria de antrenor. Mă bucur că am fost elevul dânsului. Sub îndrumarea dânsului am avut rezultate deosebite și tot cu dânsul am avut și primul cantonament. Amintiri frumoase.
După aproape doi ani tatăl meu a simțit nevoia, din nou, de o schimbare. A auzit de un antrenor care jucase tenis profesionist, la nivel înalt. Fusese component al echipei naționale de Cupă Davis. Antrenorul se numea Mihai Vanță. Aveam 12 ani când domnul Vanță m-a preluat. Ce pot să spun despre domnul Mihai Vanță este că a fost un antrenor profesionist și dânsul m-a condus spre un alt tenis față de ceea ce știam eu până atunci. Nu am creat legătura pe care am avut-o cu domnul Ghiță care zilnic ne povestea din amintirile lui de fost sportiv. Domnul Vanță m-a învățat tehnică si tactică. Loviturile mele începuseră să se “cimenteze”. Începusem să prind încredere în mine. Cu dânsul am avut rezultate foarte bune și împreună cu el am reușit să fiu vicecampion național pe echipa la categoria de 14 ani. Era foarte atent la detalii și la progresul zilnic.
După 14 ani am ajuns pe mâna antrenorului Claudiu Antonescu care era mai apropiat de vârsta mea. Fost jucător extrem de talentat. La el am învățat un tenis modern și relaxat. Când eram pe teren cu Claudiu simțeam că sunt cu un prieten. Mi-a prins bine? Nu știu nici astăzi exact. Am avut rezultate și am creat amintiri amuzante și cu el.
La 15 ani am plecat în Turcia, după ce fusesem la un turneu internațional iar tatăl meu se împrietenise cu Mihai Iliescu, omul care astăzi îmi este ca un frate. Un om extraordinar. Un fost jucător din garda veche. Acolo, în Adana, am stat aproape 1 an de zile, cantonat. Dimineață la ora 7.00 trebuia să fiu pe teren și aveam trei ore de tenis. De la 14.00 la 16.00 alt antrenament, de la 16.00 la 17.00 pregătire fizică iar de la 19.00 la 20.00 alt antrenament de tenis. În total șapte ore de antrenament pe zi. Sâmbata aveam doar două ore iar Duminica era pauză. Practic, next level. Când m-am întors în țară am jucat selecția pentru Europene și am ieșit pe ultimul loc. A fost un șoc. După atâtea ore de antrenamente eu am avut un rezultat groaznic. Cu toate astea, până la finalul anului am fost pe locul 2 în țară. Cel mai bun clasament al meu. Antrenemantele efectuate cu maestrul Ilie au avut un efect foarte bun. Poate că ar fi trebuit să continui cu el însă mi-a fost foarte greu să stau departe de casă. De la Ilie, cum îi spunem toți, am învățat ce este munca și viața de familie.
Ultimul antrenor pe care îl pot menționa și care are un loc drag în sufletul meu este Dan Niță. Cu el m-am antrenat la TC 2000. O perioada frumoasă. Un antrenor dedicat 100%. La 19 ani am spus, cu lacrimi în ochi, stop tenisului. Nu voi putea uita niciodată ziua aceea. Este una dintre cele mai triste zile din viața mea. A fost un drum frumos însă cu toate astea n-am putut renunța la tenis și am ales să fiu ceea ce sunt astăzi, antrenorul de tenis care își dorește zilnic să rămână în memoria jucătorilor lui de tenis.
În final, pentru ceea ce sunt astăzi, îi mulțumesc tatălui meu pentru tot, care astăzi este în ceruri.
Contact
Vrei să colaborăm? Trimite-mi un mesaj și te voi contacta în cel mai scurt timp. Abia aștept să te cunosc.