La Început s-a dat cu palma…
Știi vorba aia: „Ca să înțelegi unde mergi, trebuie să știi de unde vii”? Ei bine, așa e și cu tenisul. Azi îl vedem pe Djokovic dând smash-uri nebunești sau pe Iga Świątek alergând fără pauză, dar tenisul are niște rădăcini tare interesante, care merită povestite.
Totul a început acum muuult timp, prin secolul al XII-lea, în Franța, unde călugării se jucau ceva asemănător cu tenisul, doar că fără rachetă – loveau mingea cu palma. Jocul se numea jeu de paume (adică „jocul palmei”) și era destul de popular prin mănăstiri. Cu timpul, oamenii s-au gândit că n-ar strica o rachetă – să nu-i doară mâinile, probabil – și așa s-a tot transformat sportul.
Prin anii 1800, în Anglia, tenisul începe să prindă forma pe care o cunoaștem azi. Englezii au inventat „lawn tennis”, adică tenisul pe iarbă, și au stabilit reguli mai clare. Și ghici ce? Primul turneu de la Wimbledon s-a ținut în 1877 – și de atunci tot rulează, cu alb pe alb și multă tradiție.
De-a lungul timpului, tenisul a crescut enorm: s-a trecut la terenuri din zgură, hard, s-au perfecționat rachetele, s-a profesionalizat sportul. Au apărut legendele – Rod Laver, Björn Borg, Martina Navratilova, Steffi Graf, Sampras, Serena, Federer, Nadal, Djokovic... și lista continuă.
Și România? N-a stat deoparte! Ilie Năstase a fost primul număr 1 mondial din istoria clasamentului ATP (da, ai citit bine!), un jucător spectaculos, carismatic și imprevizibil, care a cucerit lumea tenisului în anii ’70. Apoi a venit Virginia Ruzici, prima româncă ce a câștigat un turneu de Grand Slam – Roland Garros, în 1978.
Mai aproape de prezent, Andrei Pavel a fost un luptător incredibil, iar Horia Tecău ne-a făcut mândri în dublu, câștigând Wimbledon și ajungând până pe locul 2 mondial.
Iar apoi, bineînțeles, Simona Halep – o forță a naturii, campioană la Roland Garros în 2018 și Wimbledon în 2019, și fostă număr 1 mondial. Simona a inspirat o nouă generație de tineri jucători și fani ai tenisului din toată lumea.
Dar istoria tenisului nu e doar despre mari campioni – e și despre oameni pasionați, despre inovație, rivalități și momente care ne-au făcut să tresărim în fața televizorului sau chiar din tribune.
Așa că, dacă vrei să afli mai multe despre cum a evoluat jocul ăsta minunat, despre personajele care l-au marcat sau despre momentele care l-au definit... rămâi pe aproape. Povestim tot aici.