3 Sfaturi Esențiale Înainte de Meci
Fă-ți Semnul pe Rachetă
Dacă vrei să fii profesionist, trebuie să începi să te comporți ca unul. Profesioniștii sunt foarte atenți la detalii. Am auzit deseori, în turneele de copii, discuții de genul: „L-ai văzut pe băiatul care se încălzește? Are contract. Primește rachetele gratis. Știu asta fiindcă am văzut că are semnul făcut pe rachetă.”
Chiar dacă nu l-au văzut cum joacă, ceilalți jucători presupun că e valoros doar pentru că are contract cu o firmă de rachete sau, mai exact… pentru că are semnul pe rachetă. Dacă stai să te gândești, jucătorul care are semnul făcut pe rachetă intră cu un avantaj psihologic pe teren, iar cel care nu are semnul poate fi ușor descurajat, gândindu-se că adversarul sigur joacă bine dacă „arată ca un profesionist”.
Șablonarea rachetei este extrem de simplă și nu este vorba doar despre a-l influența pe adversar, ci mai ales despre a începe tu însuți să te percepi ca un profesionist. Orice jucător pe care îl vezi la televizor are semnul făcut pe rachetă.
Vrei să devii profesionist? Atunci trebuie să începi să arăți ca un profesionist, să te pregătești ca un profesionist și să te comporți ca un profesionist.
Șablonarea rachetei este unul dintre acele detalii care chiar contează. Când îți faci semnul pe rachetă, începi să te calibrezi mental la atitudinea de profesionist.
Este foarte ușor să îți faci semnul pe rachetă. Tot ce ai nevoie este un tuș special și un șablon. Le poți găsi la magazinul de unde ți-ai achiziționat rachetele. În principiu, tușul ți-l cumperi, fiind un consumabil, iar șablonul ar trebui să fie oferit gratuit de către vânzătorii de rachete.
Orice firmă de renume care vinde rachete – precum Wilson, Head, Babolat etc. – își dorește ca jucătorii să își facă semnul pe rachetă, pentru că este o formă de promovare vizibilă.
Știi foarte bine că toți jucătorii profesioniști vorbesc, deseori, de atenția la detalii. Acest lucru este un detaliu la care trebuie să fii atent.
2. Îmbracă-te frumos pentru meci – felul în care arăți transmite un mesaj
Felul în care arăți pe terenul de tenis poate dezvălui multe lucruri despre tine chiar înainte de lovi prima minge.
Sunt conștient că hainele de firmă nu sunt tocmai ieftine, dar nu este vorba neapărat despre branduri, ci despre faptul că atunci când intri pe terenul de tenis într-un meci oficial, trebuie să fii îmbrăcat corespunzător și îngrijit.
Un echipament curat, asortat și bine întreținut transmite respect – atât față de tine, cât și față de adversar și de sportul pe care îl practici. Profesioniștii nu vin niciodată la meciuri cu tricouri șifonate sau încălțăminte murdară.
De ce? Pentru că imaginea contează enorm, mai ales în tenis. Când arăți bine, te simți bine. Iar când te simți bine, joci mai relaxat și, implicit, joci mai bine!
3. Echilibrul Mental
Tu ce faci înainte de meci? Asculți muzică? Vorbești cu antrenorul? Stai cu ceilalți jucători și discuți lucruri care nu au legătură cu tenisul?
Starea mentală este extrem de importantă. Când ai un meci de tenis, nu este suficient să fii pregătit fizic – trebuie să fii pregătit și mental.
Mulți spun că ar trebui să începi pregătirea mentală cu 30 de minute înainte de meci. Eu, personal, cred că ai nevoie de cel puțin 60 de minute pentru a te pregăti cu adevărat.
Ca antrenor, le recomand jucătorilor mei să nu urmărească alte meciuri înainte de meciul lor. De ce? Pentru că acest lucru te poate scoate din starea mentală optimă.
Să presupunem că ești programat să joci al treilea meci pe terenul doi. Înaintea ta, se joacă un meci foarte strâns. Ești acolo, te uiți, te implici emoțional... și fără să-ți dai seama, ești afectat.
Greșelile pe care le vezi te pot influența. De exemplu: cei doi jucători sunt în set decisiv, scor 5-5, iar unul dintre ei face dublă greșeală la un punct important. Dacă tu te vei afla într-o situație asemănătoare în propriul tău meci, mintea ta s-ar putea întoarce la acel moment, iar asta nu îți va folosi deloc.
Așadar, stai departe de meciurile altora înainte de meciul tău.
Retrage-te undeva liniștit, ascultă muzică pozitivă – ideal fără versuri. Evită hiturile momentului, pentru că în timpul meciului, s-ar putea să-ți fredonezi melodia și să pierzi concentrarea. Mi s-a întâmplat – și nu ajută.
Fii doar tu, cu tine. Sau tu și antrenorul. Sau părintele tău. Sau chiar singur.
Începe încălzirea și concentrează-te pe fiecare moment. Fii prezent. Treci prin toată încălzirea pe care o cunoști și pe care o faci mereu înainte de meci. Apoi, ia-ți câteva momente pentru exerciții de respirație.
Unul dintre exercițiile de respirație pe care îl recomand este să fii într-un loc cu ochii închiși și să faci urmatoarele :
Expiră profund
Dupa expirație, inchide gura și inspiră pe nas până numeri la patru
Ține-ți respirația timp de șapte secunde
Expiră timp de opt secunde pe gură
După ce ai expirat cele opt secunde ai terminat un ciclu. Fă nouă cicluri și ai terminat.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că fiecare jucător are o stare mentală ideală proprie. Doar tu poți descoperi care este acea stare pentru tine.
Experimentează, dar ține minte: orice distragere de la pregătirea ta mentală îți poate afecta calitatea jocului.
Din momentul în care începi să te pregătești pentru meci, renunță la conversațiile care nu au legătură cu jocul tău. Lasă telefonul. Este un factor major de distragere.
Rețelele de socializare nu le recomand deloc în timpul unui turneu. Chiar dacă ai terminat meciul, mintea ta trebuie să rămână în modul „competiție”. Rețelele te scot din această stare.
Rămâi conectat la turneu – nu la telefon, nu la TikTok, nu la conversații de grup.
Ai venit la turneu ca să câștigi. Atunci rămâi conectat la ceea ce contează.
Ce contează? TENISUL.
CONCLUZIE
Vrei să devii profesionist? Atunci trebuie să începi să gândești, să arăți și să acționezi ca un profesionist.
Poate nu controlezi mereu rezultatul unui meci, dar poți controla cum te prezinți pe teren:
✔️ cu o rachetă pregătită și personalizată,
✔️ cu o ținută care transmite respect și atitudine,
✔️ cu o minte limpede, concentrată pe obiectiv.
Detaliile fac diferența. Nu doar în scor, ci și în cine devii ca jucător.
Fii atent la ceea ce faci înainte de meci. Fiecare alegere mică te apropie sau te îndepărtează de jucătorul care vrei să fii.
Tenisul de performanță începe din interior: din cum gândești, cum te pregătești și cum alegi să apari.
🎾 Fii conectat la visul tău. Fii prezent pe teren. Fii pregătit.