Importanța Privitului Meciurilor de Tenis

Suntem în era în care tenisul poate fi vizionat aproape tot timpul. Pe vremea când eram eu mic erau foarte puține meciuri de tenis la televizor. Astăzi, în schimb, avem televiziuni sportive care difuzează multe turnee și în plus de asta există youtube unde poți găsi multe multe meciuri, secvențe din meciuri, videoclipuri cu sfaturi pentru antrenamente mai bune. Informație “căcălău” cum ar spune o vorbă românească. Cu toate astea, observ că sunt puțini sportivi care conștientizează importanța acestor informații gratuite.

Privitul unui meci de tenis cap coadă aduce multe beneficii în dezvoltarea unui jucător de tenis. Într-un meci de tenis dintre doi jucători de elită te poate face să înțelegi ce se întâmplă la acel nivel înalt de performanță. De la abordarea intrării pe teren până la ieșirea de pe teren. Este foarte important de înțeles că un meci de tenis trebuie privit din plin cu ochii sufletului. Dacă privești doar ce se întâmplă strict din punctul de vedere al scorului, privești în gol, iar asta nu aduce nimic benefic ci chiar o pierdere de timp.

Un meci de tenis trebuie privit adânc. Trebuie urmărit atent. Trebuie să înțelegi cum gestionează un jucător de top punctele importante. Sau cum gestionează meciul când conduce detașat. Foarte important de urmărit cum servesc jucătorii la începutul unui meci, la scoruri importante, spre finalul meciului. De exemplu viteza unei serve la anumite puncte, în anumite situații poate spune multe lucruri despre cum ar trebui să abordezi și tu meciurile.

Am observat deseori juniori, la turnee, în timpul pauzelor dintre schimbul de terenuri că ori stau pe bancă foarte puțin ori deloc. Oare asta fac și jucătorii de top? Niciodată!

Dacă observăm, indiferent de scorul de pe tabelă, toți jucătorii de la turneele mari profită de întreaga pauză de 90 secunde dintre ghemuri și la fel profită și de cele două minute dintre seturi așa cum profită deseori de cele 20 de secunde dintre puncte. Tu o faci? Dacă ei o fac cred ca ar trebui să o faci și tu. Până la urmă vrei să ajungi să fii acolo unde sunt ei, așadar fă-o ca ei.

Din privitul meciurilor de tenis poți scoate un antrenament foarte bun. Da, ai citit bine. Privitul meciurilor de tenis, chiar dacă stai pe canapea savurând un suc de portocale cu niște floricele, este un antrenament vizual extrem de benefic pentru subconștientul tău. Trebuie înțeles foarte bine că la început vorbim despre privit dar este foarte important să conștientizăm ca privitul trebuie transformat în studiu. Studiază meciurile așa cum oamenii de știință studiază în laborator experimentele pe care le fac. Studiază meciurile de tenis așa cum un filozof studiază întrebările generale și fundamentale ale existenței umane. Studiază meciurile de tenis așa cum un pianist studiază arpegii, dezvoltă acorduri și face compoziții muzicale. Doar într-un astfel de duh poți reuși să ajungi mai departe. Fără studiu nu poți dezvolta aproape nimic. Oamenii care au performat într-un anumit domeniu au studiat tot ce s-a putut pentru a ajunge la succesul dorit.

În următoarele rânduri vreau să îți spun câteva lucruri pe care le poți urmări într-un meci de tenis și care, cu siguranță, te vor ajuta în dezvoltarea ta. Nu uita că studiatul unui meci îți va ridica foarte mult următorul antrenament pe care îl vei avea. Așadar :

  • Observă cât de mult se joacă cros și cât de mult se joacă lung de linie

  • Cât de des se folosește drop-shot-ul (scurta) ?

  • Unde servesc jucătorii la punctele importante? ( T sau Exterior)

  • Care este motivul pentru care un jucător pierde (din punct de vedere tactic) ?

  • Care este motivul pentru care un jucător câștigă (din punc de vedere tactic) ?

Acestea sunt cinci lucruri cu care poți începe iar pe parcurs vei începe să vrei să observi lucrurile de care vei fi interesat. Fiecare jucător este interesat de ceva anume în ceea ce privește tenisul. Pe tine ce anume te interesează când vine vorba despre tenis?

Importanța privitului de meciuri este crucială chiar. Citisem la un moment dat în cartea domnului Ilie Năstase că primise, când era tânăr, de la fratele dânsului o poza cu Roy Emmerson când executa un vole și spunea că a studiat din acea poză fiecare element. Ce tare, nu?

În afară de meciurile de tenis mai poți găsi pe internet, youtube de exemplu, mii de videoclipuri cu sfaturi pentru forehand, backhand, vole, slice, servă. Însă, ATENȚIE, nu toate videoclipurile de pe youtube sunt ce ar trebui să fie sau nu toate îți sunt potrivite ție. Cel mai bun lucru pe care îl poți face ar fi să discuți cu antrenorul tău despre videoclipurile pe care le-ai vizionat și ți s-au părut deosebite. Împreună puteți alege ce e bun și ce trebuie ignorat.

Nu uita că relația cu antrenorul tău trebuie să se bazeze pe multă comunicare sinceră și astfel veți putea, împreună să atingeți succesul.

Next
Next

Tenisul Românesc în picaj?